STHLM3-testet tillgängligt under en begränsat tid i Stockholm

Karolinska Universitetslaboratoriet har nu satt upp STHLM3-testet för kliniskt bruk. Mellan 3 maj och 8 juni genomförs en pilot där vårdgivare i Stockholm anslutna till journalsystemet TakeCare och med tillgång till ett KUL-laboratorium kan ordinera STHLM3-testet i stället för PSA.

För att kunna ta testet krävs följande du är mellan 50-70 år, att du inte tidigare diagnosticerats med prostatacancer samt att du har en remiss från din läkare om att ta STHLM3-testet.

STHLM3-testet kan i nuläget endast erbjudas i Stockholm och hos vårdgivare som använder journalsystemet TakeCare. Själva provet måste lämnas på ett laboratorium som tillhör Karolinska Universitetslaboratoriet. Om du skall göra ett PSA-test och vill byta detta mot STHLM3-testet kan det vara bra att kolla om din vårdcentral kan beställa STHLM3-testet innan ditt besök.

STHLM3-testet är ett blodprov som för upptäckt av prostatacancer hos män mellan 50-70 år som inte tidigare diagnosticerats med prostatacancer. Till skillnad från PSA mäter STHLM3-testet flera olika markörer i blodet och tar även hänsyn till kliniska faktorer som till exempel tidigare biopsier. Det gör att STHLM3-testet upptäcker behandlingskrävande prostatacancer bättre än dagens diagnostik med PSA och samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprovtagningar. STHLM3-testet baseras på forskning som genomförts av Karolinska Institutet i STHLM3-studien med nästan 60.000 deltagare. Studiens resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology. För att göra STHLM3-testet behöver man en remiss från en läkare.

Kommentarer inaktiverade.

Tillbaka