Ny forskning: England testar Stockholm3

Den engelska prostatacancerorganisationen Prostate Cancer UK satsar 10 miljoner kronor för att testa Stockholm3-testet på över 40 vårdgivare i England. Målsättningen är att se hur Stockholm3-testet fungerar i den brittiska sjukvården. Studien kommer att starta under 2017.

Stockholm3-testet är ett blodprov som för upptäckt av prostatacancer utprovat på män mellan 50-70 år som inte tidigare diagnosticerats med prostatacancer. Till skillnad från PSA mäter Stockholm3-testet flera olika markörer i blodet och tar även hänsyn till kliniska faktorer som till exempel tidigare biopsier. Det gör att Stockholm3-testet upptäcker behandlingskrävande prostatacancer bättre än dagens diagnostik med PSA och samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprovtagningar. Stockholm3-testet baseras på forskning som genomförts av Karolinska Institutet i STHLM3-studien med nästan 60.000 deltagare. Studiens resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology

Kommentarer inaktiverade.

Tillbaka