€2,7 miljoner till ytterligare förbättringar av prostatacancerdiagnostiken

Forskargruppen bakom Stockholm3 har fått €2,7 miljoner från EIT Health för att validera OncoWatch Image, en ny metod för bedömning av prostatacancerbiopsier baserat på artificiell intelligens. Projektet, som leds av KI, inkluderar även Philips, Thermo Fisher och Synlab, den Europeiska prostatacancerorganisationen samt vårdgivare i ett flertal Europeiska länder.

”Vi jobbar med att förbättra hela kedjan för prostatacancerdiagnostik. Tack vare Stockholm3 har vi ett mycket bättre blodtest. Med OncoWatch hoppas vi kunna förbättra bedömningen av prostatacancerbiopsier och även ge män som har fått cancer en mer korrekt behandling”, säger Martin Eklund, som är huvudansvarig forskare för projektet.

Stockholm3 är ett blodtest som hittar dubbelt så många män med aggressiv prostatacancer och samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprov med hälften jämfört med dagens praxis. Stockholm3-testet är utprovat på nära 60 000 män och baseras på forskning som genomförts på Karolinska Institutet.

OncoWatch Image är ett verktyg där datorn bedömer prostatacancerbiopsier. OncoWatch Image bygger på artificiell intelligens och neurala nätverk och har utvecklats tack vare en unik access till 80,000 nålbiopsier.

Kommentarer inaktiverade.

Tillbaka