Vad betyder förhöjd risk?

Jag har fått besked att jag har förhöjd risk för prostatacancer – vad betyder det?

Statistiskt sett får en av nio män under sin livstid prostatacancer. Men risken är olika hos olika män. Forskning har visat att den individuella risken beror på både arv och miljö.

Du som har förhöjd risk för prostatacancer har statistiskt sett en högre risk att få prostatacancer. Ungefär en av tre med förhöjd risk har prostatacancer. Det är därför viktigt att utreda om du har prostatacancer. Du behöver därför genomföra en så kallad vävnadsprovtagning av prostatan (biopsi). Vävnadsprovtagning genomförs av en urolog (läkare med specialisering i urologi).

Rekommenderad uppföljning

Eftersom du har förhöjd risk för prostatacancer rekommenderar vi dig att boka en tid med en urolog för vävnadsprovtagning. STHLM3 samarbetar med flera urologer. Du hittar namn och kontaktdetaljer här. Hur du ska följas upp framöver beror på resultatet av vävnadsprovtagningen.

Vad händer när jag kommer till urologen?

Nedan beskrivs hur ett typiskt besök hos urologen kan se ut. Självklart har alla mottagningar har lite olika rutiner.

När du anländer till den mottagning du har bokat din tid hos registrerar du dig i kassan eller hos receptionisten. Innan undersökningen har läkaren ett samtal med dig och efterhör om dina eventuella symtom och också om du har släktingar som har drabbats av prostatacancer. Läkaren vill också veta om du tar någon medicin som påverkar blodets levringsförmåga och om du är allergisk mot några mediciner. Läkaren går också igenom konsekvenserna av en vävnadsprovtagning av prostata och vilka eventuella komplikationer som kan uppstå.

När ni har kommit överens om en vävnadsprovtagning ger läkaren eller sjuksköterskan dig en antibiotikatablett som ska vara förebyggande mot urinvägsinfektioner.

Vid undersökningen ombeds du att lägga dig på sidan på en brits med knäna högt uppdragna mot hakan. I nästa steg känner läkaren på prostatan med fingret via ändtarmen för att bedöma om det finns några partier som är hårdare än andra. Därefter förs en ultraljudsstav upp en kort bit i ändtarmen för att mäta och titta på prostatan. Ultraljudsstaven ger även läkaren möjlighet att lägga lokalbedövning kring prostatan.

Under tiden som bedövningen verkar mäter läkaren storleken på prostatan vilket kan vara viktigt inför en eventuell behandling. När bedövningen har hunnit verka tar läkaren mellan 8 och 12 vävnadsprover, som vanligtvis inte känns särskilt mycket.

Hela proceduren inklusive förberedelser tar ca 15 minuter och när ni är klara kommer sköterskan eller läkaren att ge råd om hur du ska bete dig de närmaste dagarna. Ofta kommer det blod både i urinen och avföringen samt i sädesvätskan. Sköterskan brukar också berätta hur du ska bete dig om du får hög feber och vem du ska vända dig till i så fall.

När undersökningen är klar skickas proverna för analys hos en patolog och läkaren och du kommer överens om hur svaret på undersökningen ska meddelas.

Alla mottagningar har lite olika rutiner

 

 

Comments are closed.